Elbilar på motorshower

De senaste årens stora fokus på eldrivna bilar har nu också kommit att bli ett stående koncept på dagens stora motorshower runt om i världen. På den välkända Frankfurt-showen var elbilar ett av de dominerande inslagen på salongens scener. Motorshower är ett utmärkt tillfälle för människor att samtala och diskutera kring just det miljömedvetna tänkandet inom bilbranschen. Att fysiskt haelbilar på plats när det talas om den tekniska aspekten kring miljöbilar gör temat mer nära relaterat.

Eldrivna bilar i Sverige

Elbilar har sakta men säkert blivit ett alternativ för svenska bilförare och skattemässiga orsaker har säkert till stor del påverkat den ökade försäljningen av eldrivna fordon. Sedan juli i år har vi i Sverige nämligen nya skatteregler gällande miljö och bilar. Bensin- och dieselbilar omfattas av en högre skatt, medan renodlade elbilar får en höjd miljöbonus på upp till 60 000 kronor.

Intressant är att det faktiskt inte längre bara är premiummärken (läs Tesla) som står för elbilsmarknaden. På hyundai.se kan vi till exempel läsa om att den koreanska billtillverkaren faktiskt erbjuder ett av Sveriges bredaste utbud på elbilar med modellerna IONIQ, NEXO och KONO.

Miljömedvetet återvinnande inom bilbranschen

En trend vi förmodligen kommer att se en hel del av under 2019 års motorshower är koncept där gamla klassiska bilar pånyttföds som elfordon. Detta visades bland annat i samband med det brittiska kungabröllopet tidigare i år då prins Harry och Meghan använde sig av en klassisk Jaguar E-type från 1968. Den enda lilla detaljen var dock att den gamla bilen nu fått sin sexcylindriga motor (bensin) utbytt till en batteridriven motor som ger 220 kW och 40 kWh – med andra ord i enlighet med parets miljömedvetna livsstil. Hade paret önskat åka på långresa kan den här nygamla klassikern med eldriven motor nå en räckvidd på närmare 300 kilometer!

Elbilar från motorshower 2018

Elbilarna vi haft nöjet att få presenterade under detta års motorshower är många till antalet, men några är värda att nämna lite extra. Mercedes visar exempelvis vägen mot en mer hållbar framtid i form av tillverkarens EQC concept, vilket bland annat visades upp på bilsalongen i Frankfurt och som sub-prototyp i Genève.

Svenska Koenigsegg måste bara nämnas bland 2018 års utmärkande elbilar när det kommer till den lyxigaste klassen. I detta fall gäller det tillverkarens modell Regera med sitt vassa “Ghost-paket” som gör bilen ännu mer aggressiv.

Renault EZ-GO concept car, Nissan Leaf och Audi e-Tron är tre andra elbilar som såhär långt gjort succé på motorshowerna detta år. Smart ED cabrio bör också nämnas som en uppstickare till de klassiska biltillverkarna.