Goda råd inför att köp av husbil

Många människor drömmer att se världen och då gärna på fyra hjul i en husbil. Det gör att du kan ta dagen som den kommer, se vad du vill och bara njuta av livet. Detta samtidigt som du vet att du alltid har ett tak över huvudet och någonstans att vila dig mellan äventyren.

Att köpa en husbil är ett stort steg, därför bör du ta reda på så mycket information som möjligt för att bilda dig en egen uppfattning och ta de rätta besluten. Precis som om du skulle exempelvis göra hårtransplantation och kollar upp vilka erbjudanden som [Nordic Hair] har, för att få det bästa. Du kan besöka mässor för husbilar eller titta in till någon av de företag som säljer husbilar. Dessutom finns det många privatpersoner som säljer sina bilar via annonser.

Hyra husbil

Det allra bästa är att hyra eller låna en husbil, speciellt om du aldrig har bott och kört en husbil förr. Du får då känna på hur det är att ha en sådan bil och det gör att du kan bilda dig en

uppfattning om hur det är innan du bestämmer dig att köpa en. Hyr gärna en av ett etablerat bilmärke, för då kan du alltid få tag i reservdelar om du köper en begagnad husbil och på så vis hittar du den husbil som funkar bäst för just dig.

Skaffa husbil

Innan du ska skaffa dig en husbil bör du fundera på vissa saker:

  • Vad får husbilen kosta?
  • Hur många sovplatser behöver du?
  • Vilken är den bästa planlösningen för dig?
  • Får du lov att köra husbilen (körkortsbehörighet)

När du väl har svaren på dessa frågorna är det dags att titta på olika objekt.

Fallgropar du ska undvika

Om du har bestämt dig för att köpa en begagnad husbil är det saker du bör kontrollera först för att undvika fallgropar som du annars kan hamnar i. Det finns nämligen många oseriösa säljare som gör allt för att luras bara för att tjäna pengar.

Handbroms och koppling

Något som är viktigt är att handbromsen och kopplingen är okej och funkar som de ska. Ett tips är att när du provkör bilen ska du stanna och försöka lägga i treans växel och dra åt handbromsen. Därefter släpper du kopplingen och möter med gasen, fungerar bromsen och kopplingen som den ska kommer motorn stanna. Skulle husbilen börja rulla är det förmodligen fel på handbromsen, men om motorn fortfarande är igång och varvtalet ökas när du gasar behövs förmodligen kopplingen bytas.

Andra saker att kontrollera

Självklart behöver du också använda ditt sunda förnuft och kontrollera växellåda, bromsar och styrning, samt om vikten stämmer. Dessutom om det finns rost och fukt i husbilen, om elinstallationerna är som de ska och om servicen är skött. Dessa var bara ett axplock på saker du bör kontrollerar innan du köper din drömhusbil för att bege dig ut på vägarna och utforska

världen!