IAA 2017

September månad innebär att det är dags för IAA i Frankfurt am Main. Bilmässan lockar tusentals besökare från olika länder varje år den arrangeras. 2017 års arrangemang var väldigt fint anordnat. Säkerheten på grund av terrorhotet var högre än tidigare år. Det gjordes kontroll av både personer och fordon som besökte mässan. Extrabussar är insatta eftersom Messe, som området heter, ligger lite utanför stadens innerkärna. Bussarna går ofta och är väl skyltade med IAA 2017. Detta år fanns det många utställare och fokus låg helt klart på elbilar när det gällde framtiden. I Tyskland och andra europeiska länder ligger ett hot om ett förbud mot dieselbilar så avveckling har avstannat på dem och flyttats till elbilarna.

Området kring Messe och autopilot

Trots att Messe ligger i stadens utkant har de stora lokalerna gjort att flera stora hotell poppat upp i området kring mässan. De flesta ligger på Europa Allee vilken är en lång gata där det även finns restauranger och en galleria för shopping. Skycity heter gallerian och där finns allt från H&M till Hugo Boss, så passa på att handla lite under besöket. En av Frankfurts bästa köttrestauranger ligger även i närheten, Block House, som har stora grillade stekar på amerikanskt vis. Fast självklart är det bilmässan som drar och årets uppsättning gjorde ingen besviken. Exempelvis Audis nivåer av autonom körning visar att “autopiloten” snart kan komma att bli standard i bilarna. Audi har alltså tagit fram flera nivåer där det går att koppla in den självkörande funktionen på sina bilar. Perfekt för den som kör långa sträckor och börjar att bli trött att kunna byta körläge. En riktigt spännande nyhet!

Säkerhet, barn och nyheter

IAA 2017 hade fokuserat på bilarnas säkerhet i år vilket var tydligt. Över 3000 personer dör årligen i Tyskland i trafiken så det var en stor yta på mässan som handlade om säkerheten. Det som är väldigt trevligt är att bilmässan är för hela familjen. I år fanns en särskild avdelning för barn som var riktigt fin med stora ytor. Barn kunde testa på bilbanor och andra aktiviteter. Fast höjdpunkten är de nya bilmodellerna som visas. På Frankfurtmässan finns alla bilmärken som är något att räkna med respresenterade och det är nu nya bilar premiärvisas och ny forskning presenteras. Som ovan nämnt satsas mycket på ny teknik och det går att fråga sig hur tålig den nya tekniken är för väder och vind. Exempelvis finns bilar som kan öppnas med en app. Räcker det att bygga en carport med takplåt för att skydda bilen eller vad händer om det blir riktigt kallt? IAA 2017 var riktigt fint arrangerat även om inga sensationella nyheter släpptes, Bilbranschen presenterade ändå en spännande framtid.