Tokyo Motor Show

Tillsammans med bilutställningarna i Paris, Frankfurt, Genève och Detroit räknas Tokyo Motor Show till en av de största bilutställningarna i världen. Den japanska bilutställningen skiljer sig dock från de andra genom att den främst används som en plattform för att visa upp konceptbilar, snarare än för att introducera nya bilar som ska gå i produktion.

Bilutställningen hålls vartannat år i oktober och november på Tokyo Big Sight, den största mässanläggningen i Japan. Det är Japan Automobile Manufacturers Association (JAMA) som arrangerar utställningen.

Yamaha_Tricity_Concept_-_Tokyo_Motor_Show_2013Även om JAMA alltid har varit arrangör till utställningen, har den inte alltid hållits på Tokyo Big Sight. Tokyo Motor Show anordnades nämligen för första gången år 1954, då under namnet All Japan Motor Show, och hölls utomhus, i Hibya Park. Redan från början var utställningen framgångsrik, då det kom drygt 500 000 besökare, och 254 utställare deltog. Vid denna första utställning var dock majoriteten av fordonen som presenterades inte personbilar, utan fordon för kommersiellt bruk. Endast 17 personbilar visades upp på utställningen 1954. Vid den tredje upplagan av utställningen hade dock personbilarna tagit över majoriteten, vilket till stor del berodde på ett politiskt initiativ som drev japanska biltillverkare att sänka kostnaderna för sina bilar. Idag visas både personbilar och kommersiella bilar på utställningen, liksom motorcyklar och bildelar.

Utställningen har inte alltid hållits vartannat år – från 1954 ända fram till 1973 hölls den varje år. År 1973 beslöt man sig dock för att inte anordna en utställning året efter, på grund av den internationella energikrisen, och sedan dess, med undantag för 1989-2007, har utställningen hållits vartannat år.

På grund av den stora mängden konceptbilar som visas upp på utställningen är pressuppbådet alltid stort vid Tokyo Motor Show. Om du är intresserad av att se eventuella tv-sändningar från utställningen, ska du gå in på C More och titta närmare på deras kanalutbud. De har nämligen kanaler särskilt inriktade på bilar och motorsport, där du har god chans att få se både sändningar från Tokyo Motor Show och andra program som intresserar dig.